Előbb-utóbb mindannyiunk életében eljön a pillanat, amikor felismerjük, hogy napjaink folyamatosan változó, egyre kiszámíthatatlanabb környezetében a személyes biztonságunk megteremtése az egyik, ha nem a legfontosabb feladat. A tökéletes biztonság elérése ezekben a járványokkal, gazdasági nehézségekkel és bizonytalansággal terhelt időkben szinte lehetetlen feladat, de a baj megtörténte után sok esetben már hiába minden próbálkozás. Az idő kerekét nem tudjuk visszafordítani, viszont csak rajtunk múlik, hogy mennyire felkészülve ér minket a veszély.

A biztonsági szükségletek fontossága - A Maslow-piramis


A 20. század közepén Abraham Maslow által leírt modell a mai napig a motivációkutatás leginkább elfogadott elméletének számít, kezdetben 5, a további kutatásokkal kiegészítve 8 szinten különbözteti meg az emberi szükségletek egymásra épülő hierarchiáját, prioritás szerint növekvő sorrendben. A piramis második helyén a biztonsági szükséglet található, amelynél fontosabbnak kizárólag az ember számára nélkülözhetetlen fiziológiai szükségletek számítanak, mint például a légzés, az alvás, vagy a táplálkozás.

Érdekesség az elmélettel kapcsolatban, hogy megalkotója, Abraham Maslow soha nem ábrázolta piramis formájában, a köztudatban mégis így terjedt el, hiszen a modell lényege az egymásra épülő szintek fontosságának és nélkülözhetetlenségének megértése. Ez leegyszerűsítve annyit jelent, hogy szükségleteink felsőbb szintjei (akárcsak egy piramis esetében) soha nem létezhetnek az alatta elhelyezkedő szintek, vagyis az elengedhetetlen szükségletek megléte nélkül.

Biztonsági szükségleteink teljesülése olyan kritikus lépcsőfok, amely megalapozza a többi szint érvényesülésének esélyét, hiánya pedig megakadályozza a kiegyensúlyozott élet lehetőségét.

Ebben az írásban megpróbáljuk körbejárni, hogy milyen intézkedésekre van szükségünk ahhoz, hogy személyes biztonságunk, közvetlen környezetünk biztonsága, illetve értékeink és tulajdonunk védelme megvalósulhasson.


A biztonsági szükségletek védőhálója - A biztonság három komponense


A technológia fejlődésével rengeteg, korábban komplex problémának tűnő kérdésre teremtettük meg az egyszerű válasz lehetőségét, de a biztonság sajnos nem tartozik ezek közé. A mindenki számára elérhető rendszerek kiváló megoldást nyújtanak a veszélyhelyzet azonosítására és jelzésére, de ennek egyrészt alapfeltétele a tudatos működtetés, másrészt nem tudják kiváltani azt az emberi beavatkozást, ami minden veszélyhelyzet elhárításánál szükséges.

Ennek megfelelően a tökéletes biztonság leginkább a technológia, a szolgáltató és a felhasználó szinergiáján keresztül érhető el.

A technológia

 
Szerencsére egy biztonsági rendszer megléte ma már nem a kiváltságosok privilégiuma, hanem a mindennapi biztonság egyik alappillére. Mindannyiunk számára jogos igény, hogy biztonságban tudjuk szeretteinket, tulajdonunkat és vagyontárgyainkat.

A modern társadalmakban a veszélyhelyzetekről nem utólag, hanem előre szeretnénk gondoskodni, megelőzve a személyi és anyagi károk kialakulását. Ennek szellemében kötünk biztosítást az ingatlanra, vagy saját egészségünkre. A biztosítás azonban kizárólag a veszélyhelyzetet követő kiadásokra nyújt megoldást, a káresemény kialakulását nem tudjuk megelőzni általa.

A megelőzés érdekében az első feladat egy olyan biztonsági rendszer telepítése, amely a nem kívánt esemény bekövetkeztére hang és fényjelzéssel hívja fel a közelben tartózkodók figyelmét, ezzel egyidőben riasztási jelzéseket tud küldeni a veszélyhelyzet okáról és körülményeiről a tulajdonos, illetve az intézkedésre szakosodott szolgáltató számára a nem kívánt esemény megszakítása és a további káresemény megszüntetése céljából. Egy jól működő, folyamatosan karbantartott riasztó rendszer tökéletes megoldás a veszélyhelyzet felismerésére és az értesítendők tájékoztatására. A lehetőségek tárháza végtelen, hiszen a rendszerek bővíthetőek kamerával, kültéri védelmi eszközökkel és a legkülönbözőbb veszélyhelyzetek detektálására fejlesztett érzékelőkkel.

Egy jól megtervezett, szakember által telepített és rendszeresen karbantartott riasztó kiváló alapként szolgál a biztonság megteremtésére, de természetéből adódóan nem helyettesítheti az emberi beavatkozást szükségességét a veszélyhelyzet megakadályozásában.

A szolgáltató

 
A helyben szirénázó riasztó rendszerek kora lejárt. A legfontosabb kritika a biztonsági rendszerek kizárólagos használatával kapcsolatban, hogy a veszélyhelyzet kialakulását nem követi azonnali, szakszerű közbelépés a károk minimalizálása és a veszélyhelyzet elhárításának érdekében.

Kivételt képezhet ez alól, ha egy éppen kialakuló tűz esetén otthon tartózkodunk, és nagy adag szerencsével időben tudunk gondoskodni az oltásról, vagy egy betörési kísérlet esetén a szomszéd elzavarja a tolvajt a sziréna hatására. A tapasztalat azonban azt mutatja, hogy a veszélyhelyzetek kialakulását elvétve követi megfelelő intézkedés. Ha szeretteink, családtagjaink, önmagunk, vagy értékeink védelmének megóvása a cél, nem célszerű kompromisszumokat kötni.

A valódi biztonságot kizárólag a beavatkozásra specializálódott távfelügyeleti partner segítségével tudjuk megvalósítani. Az itt dolgozó szakemberek és kivonuló járőrök szerződés alapján, szigorú protokoll szerint végzik tevékenységüket. A távfelügyeleti szolgáltatás a vagyonvédelmi biztonságtechnikai rendszerek riasztási, vagy műszaki eredetű jelzéseinek 24 órás megfigyelését és a fennálló veszélyhelyzet elhárítását foglalja magában. A beérkező jelzések feldolgozása során a távfelügyeleti szolgáltató azonnal megkezdi a szükséges védelmi intézkedéseket, amelyek céljai a vagyon kár minimalizálása, a személyek elleni erőszakos cselekmények megelőzése, a személyek egészségének megóvása és a bűncselekmények megakadályozása.

A nap 24 órájában működő diszpécser központ és kivonuló szolgálat biztosítja az ingatlan és a benne tartózkodó személyek biztonságát. A diszpécser a beérkező jelzéssel egyidőben értesíti a megadott személyeket és a helyszínre küldi a védett objektumhoz legközelebb található járőrszolgálatot. A járőrök a lehető leggyorsabban, garantáltan a szerződésben meghatározott időn belül a helyszínre érkeznek, ahol megkezdik a helyszín átvizsgálását és biztosítását. Megállapítják a riasztás okát, amennyiben szükséges, megkezdik a további károk csökkentését (pl. tűzeset, beázás) és/vagy a bűncselekményt okozó személy, vagy személyek feltartóztatását a hatóságok helyszínre érkezéséig.

Érdekesség

Az elmúlt évek statisztikái szerint körülbelül két­percen­ként történik Magyar­országon vagyon elleni bűncselek­mény, ebből minden hatodik betöréses lopás. Évente mintegy 43 ezer betöréses lopás megy végbe, amelyek a vizsgált időszak­ban évente átlagosan 15 milliárd forint károkozással járnak.

Távfelügyeleti szolgáltatóként a legkülönbözőbb ügyféligényekre kizárólag széles szolgáltatási palettával lehet felkészülni, melyek közül a leggyakrabban igénybe vett szolgáltatások közé tartoznak: nyitás-zárás jelentés, tiltott intervallum figyelés, preventív (időszakos) járőrözés, csapda kód figyelés, kettős átjelzés, karbantartási szerződés, éves biztonsági ellenőrzés, élőerős őrzés, tűzátjelzés, videó távfelügyelet.
Önmagában azonban a legmodernebb riasztó rendszer és egy professzionális távfelügyeleti szolgáltató sem tudja kiváltani a tudatos és felkészült felhasználó szerepét, vagyis a rendszer megfelelő működtetésének felelősét.

A felhasználó

 
A biztonság megteremtésében messze a legfontosabb szereplő nem más, mint a felhasználó. Az egyetlen, aki meghozhatja a döntést arról, hogy biztosítani szeretné családja, értékei és önmaga biztonságát. Az egyetlen, aki a megfelelő tájékozódás után döntést hozhat arról, hogy milyen rendszerre van szüksége a védelmi igényeihez igazodva, és melyik szolgáltatóban bízik meg annyira, hogy rá bízza a távfelügyelet ellátását.

Mindemellett ahogy korábban is említettük, nincs olyan biztonsági rendszer, ami nem megfelelő működtetés esetén segíteni tudna rajtunk. Ha nem ismerjük a riasztó védelmi funkcióit, nem élesítjük a rendszert, amikor elmegyünk otthonról, vagy nem sajátítjuk el a különböző módok használatát (éjszakai élesítés, pánikjelzés, kültéri védelem), akkor minden erőfeszítés, amit a megelőzés érdekében tettünk, hiábavaló.

Kérjük, szánjon pár percet arra, hogy át tudja gondolni, egy hirtelen bekövetkező veszélyhelyzet esetén Ön mennyire van felkészülve.
Ha úgy érzi, hogy bármiben segítségre, vagy bővebb tájékoztatásra van szüksége, szeretne jobban felkészülni, a bajt megelőzni és nem utólag mérsékelni, vagy egyszerűen csak szeretné biztonságban tudni azokat, akik a legfontosabbak az Ön számára, hívjon fel minket a +36 1 700 1091-es telefonszámon, vagy írjon nekünk a prosec@prosec.hu e-mail címen.

Gondoskodjunk közösen a biztonságról!

Szolgáltatásaink

Szakértőnk visszahívja és segít választani az Ön igényeinek megfelelő szolgáltatásaink közül.


© 1990 - 2024 ProSec Biztonságtechnikai Kft. Minden jog fenntartva!Adószám: 10617308-2-43 · EU Adószám: HU10617308 · Cégjegyzékszám: 01 09 074494Bankszámlaszám: 11706016-20721275-00000000 · IBAN száma: HU30 1170 6016 2072 1275 0000 0000 · SWIFT kód: OTPVHUHB
Kedves Látogató! Tájékoztatjuk, hogy a honlap felhasználói élmény fokozásának érdekében sütiket alkalmazunk. A honlapunk használatával ön a tájékoztatásunkat tudomásul veszi.
Segíthetek?