Tűzjelző rendszerek

A tűz hirtelen jön és gyorsan terjed, ezzel hatalmas károkat okozva. A lakástüzek leggyakoribb okozói a konyhai eszközök. A tűz csendben terjed, és mire észre vennénk a vele járó hatalmas füstöt, legtöbbször már túl késő.

A kár mérséklésének legjobb módja a tűzjelző rendszer.

A rendszer a környezetet folyamatosan figyeli érzékelőivel és jelzéseket ad le a központnak. A füst érzékelőkön kívül létezik még gáz-, hőmérséklet- és lángérzékelő is. A tűzjelző rendszerek figyelmeztetnek minket valamilyen hanghatással és értesítik az illetékes tűzoltó központot is egyben. Az Országos Tűzvédelmi Szabályzat előírásai szerint minden meghatározott nagyságú területen kötelező a tűz- és távfelügyeleti szolgáltatás alkalmazása. A ProSec Kft. távfelügyelete az 54/2014 (XI.30.) BM rendelet előírásai szerint a tűzjelző központból érkező jelzéseket automatikusan megszűri, a tűzjelzéseket közvetlenül, elektronikusan, IP-alapon továbbítja a katasztrófavédelem PAJZS műveletirányítási rendszerébe.
Tűzjelzés továbbításról, tűzoltósági átjelzésről és a tűzjelző távfelügyeletről olvasson tovább ide kattintva!

Ahogy korábban is említettük a tűzjelző rendszer egyik legfontosabb elemei az érzékelők.

Tűzjelző rendszerek két főcsoportja

Hagyományos tűzjelző rendszerek
Ennek a típusú tűzjelző rendszernek az alkalmazása visszaszorulóban van, de kisebb szerkezetű épületekben máig előszeretettel használják kedvező ára miatt. Az érzékelők egymással párhuzamosan kötöttek, így több helyiség esetén nehéz megállapítani a tűz pontos helyét. Ugyanakkor léteznek címezhető, hagyományos tűzjelző rendszerek, ahol az áramkörön belül címezve vannak az érzékelők, így a tűz pontos helye könnyen megállapítható.

Címezhető tűzjelző rendszerek
Intelligens tűzjelző rendszerként is lehet róla hallani, az analóg kifejezés pedig a folyamatos mérésre utal. A riasztás helye minden esetben beazonosítható, a rendszer képes adatfeldolgozásra, és a hibaüzenetei differenciáltak. A jelzések egy mikroprocesszor segítségével kerülnek feldolgozásra, ami egy algoritmus szerint értékeli a paramétereket.
A környezeti hatásokat figyelembe véve a riasztási határértékek automatikusan változnak. Ezáltal jelentősen lecsökken a téves riasztások száma.

Tűzjelző rendszerekre illeszthető érzékelők típusai

Füstérzékelő: Az eszközben egy szívóberendezés szívja be folyamatosan a levegőt a csőhálózatba.
Miután a levegőt megszűrte a portól és egyéb szennyeződésektől, az érzékelőkamrában az eszköz lézerfény segítségével „kutatja” az esetleges füstrészecskéket. A lézeres technológiának köszönhetően képes az olyan kezdetleges füstöt is észlelni, amit még az ember nem biztos, hogy érzékel.

Hőérzékelő: Az adott terület hőmérséklet változását figyeli. A mérés módja szerint két típust különböztetünk meg. Az egyik figyeli a hőmérsékletet és egy előre meghatározott érték elérése után riaszt, míg a másik a hőmérséklet változásának sebességét vizsgálja.

Kézi jelzésadó: Ezzel szinte mindenki találkozott már, nagyobb intézményeken belül (pl.: iskolák, áruházak) jellemző alkalmazásuk. Használata pedig igen egyszerű. Be kell törni az üveglapot, majd megnyomni a mögötte lévő gombot.

Lángérzékelő: A lángfázissal induló tüzek gyors észlelésére szolgálnak, hatékonyan és megbízhatóan működik akár kültérben is. A más típusú érzékelők számára zavaró környezeti hatások legtöbbje a lángérzékelő hatásfokát nem rontja.
Égés következtében az energia csupán 60-70%-a távozik hő formájában, a többi elektromágneses sugárzásként jelenik meg. Ezt használja ki a lángérzékelő. Az infravörös lángérzékelő 850 nm-nél nagyobb hullámhosszú sugárzásra, míg az ultraibolya lángérzékelő a 300 nm-nél kisebb hullámhosszú sugárzásra reagál.

Gázérzékelő: Használatuk családi házakban, garázsokban és parkolókban a legelterjedtebb, hiszen itt a legvalószínűbb az olyan mérgező gázok kialakulásnak az esélye, mint a földgáz, propán-bután, és szén-monoxid.

Szolgáltatásaink

Szakértőnk visszahívja és segít választani az Ön igényeinek megfelelő szolgáltatásaink közül.


© 2002 - 2021 ProSec Biztonságtechnikai Kft. Minden jog fenntartva!Adószám: 10617308-2-43 · Cégjegyzékszám: 01 09 074494Bankszámlaszám: 11706016-20721275-00000000 · IBAN száma: HU30 1170 6016 2072 1275 0000 0000 · SWIFT kód: OTPVHUHB
Kedves Látogató! Tájékoztatjuk, hogy a honlap felhasználói élmény fokozásának érdekében sütiket alkalmazunk. A honlapunk használatával ön a tájékoztatásunkat tudomásul veszi.
Segíthetek?