Hőkamera

A hőkamera alkalmazási területei


A hőkamerák alkalmazása napjainkban egyre nagyobb teret hódít, már nem csupán a tűzvédelemben és a határ védelemnél alkalmazzák, hanem megjelent a birtokvédelemben a kültéri védelemnél is, a távfelügyeleti szolgáltatással összekapcsolva.

A hőkamerák működési alapjai


A hőkamerák működése a testek által kibocsátott infravörös sugárzás érzékelésén és elemzésén alapul. A hőmérséklet változást figyelembe véve nem jelentenek akadályt a mostoha időjárási körülmények sem, például ködös időben, megvilágítás nélkül, vagy változó fényviszonyok mellett is jól használhatóak. Sok felhasználót eleinte a hőkamera megvásárlásától az ára tántorított el, mára azonban ár-érték arányban felveszi a versenyt a hagyományos kamera+infrasorompó kamera+kerítés védelem megoldásokkal.

Milyen előnyökkel jár?


A biztonságtechnikában használatos hőkamerák nagyon kis hőmérséklet különbséget is képesek érzékelni, így az esetleges rossz látási viszonyok, vagy hőszigetelő ruházat viselése sem akadályozza meg, hogy detektálható legyen az illetéktelen behatolás, köszönhetően az egyre fejlettebb képelemző szoftvereknek. Ezek a hőkamerába építve elemzik az adatokat és az analizáló módszer szerint megkülönböztetnek: jelenlét- és mozgásérzékelést, hőfelfutást (hirtelen megnövekedett hőmérsékletet), útvonalkövetést, bolyongást (céltalan járkálást), tömegmozgást detektáló algoritmusokat. Alkalmasak továbbá tűz- és dohányzás azonosítására, valamint a hőkamera saját szabotázs jelzésére is.

A hőkamera célja


A biztonsági hőkamera alkalmazásának elsődleges célja személyek vagy járművek illetéktelen jelenlétének, mozgásának érzékelése. Számos egyéb területen is használható, ahol bármilyen kismértékű hőmérséklet különbség felfedezhető és ebből következtetni lehet a nem látható dolgokra. Ide tartoznak többek között: az orvosi-biológiai mérések, az épület-termográfia, a kohászati mérések és a mozgó tárgyak megfigyelése. De a határ- és rendvédelmi szervek is előszeretettel használják a hőkamerákat.

A hőkamera felhasználási lehetőségei


A szeméttelepeknek, hulladék lerakóknak napi többször kötelező mérni a halmok hőmérsékletét, mely feladat egyszerűen megoldható hőkamerával. Felhasználható továbbá magtározók, szárítóüzemek megfigyelésére, valamint logisztikai raktárakban tüzek korai észlelésére. Alkalmas elektromos autó töltőállomásokon, a töltő túlhevülésének megakadályozására, de akár magánszemélynek is, otthonra, például garázsban. Az elektromos berendezések túlhevülésének észlelésére, például transzformátor állomásokon. A rendeltetésszerűen porral, gőzzel, aeroszolokkal járó munka technológiák megfigyelésére, tüzek korai észlelésére, például festőüzemben, teremgarázsban. Felhasználható az üzemszerűen 60°C feletti hőmérséklettel járó technológiák megfigyelésére, de adatközpontok, szerver parkok ellenőrzésére is, ahol számít a hőmérséklet emelkedés korai észlelése.

Hőkamerákkal biztonságban?


A legújabb hőkamerák a “mélytanulás” (deep learning) algoritmusának és a felbontás növelésének köszönhetően akár 70 méterről is képesek célobjektum detektálására, így nagyobb biztonsággal lehet konfigurálni a riasztásokat emberre és/vagy járműre, különböző szabályok szerint, úgy mint vonal átlépés, vagy területre belépés.
Mikor ajánljuk a hőkamerát?
Azokban az esetekben, ahol az általános CCTV kamerák már nem tudják ellátni a feladatukat a környezeti, időjárási adottságok, vagy az ügyfél elvárások miatt. A hőkamerák olyan formában jelenítik meg a képi információkat, hogy az emberi szem számára a mozgás felismerhető, de nem sért GDPR előírásokat.

Hogyan kapcsolható össze a távfelügyelettel?


Videó távfelügyeleti megoldással, vagy a hőkamera riasztás kimenetét a meglévő behatolásjelző központra kötve. Ez utóbbi egyre közkedveltebb a családi házak utólagos kültéri védelmének kialakításánál. Előnyös, mert nincs szükség kültéri kábelezésre, nem kell a kertet felásni, a betont feltörni, vagy akár oszlopokat állítani.

Mindezek alapján elmondható, hogy a kültéri védelem egy költségtakarékos megoldása az épület külső falára szerelt hőkamera rendszer, mely a behatolásjelző központon keresztül képes a távfelügyeletet is riasztani. Fontos azonban megjegyezni, hogy a helyszíni ellenőrzés kizárólag a távfelügyelet által biztosított kivonuló szolgálattal kivitelezhető teljeskörűen.

Szolgáltatásaink

Szakértőnk visszahívja és segít választani az Ön igényeinek megfelelő szolgáltatásaink közül.


© 1990 - 2024 ProSec Biztonságtechnikai Kft. Minden jog fenntartva!Adószám: 10617308-2-43 · EU Adószám: HU10617308 · Cégjegyzékszám: 01 09 074494Bankszámlaszám: 11706016-20721275-00000000 · IBAN száma: HU30 1170 6016 2072 1275 0000 0000 · SWIFT kód: OTPVHUHB
Kedves Látogató! Tájékoztatjuk, hogy a honlap felhasználói élmény fokozásának érdekében sütiket alkalmazunk. A honlapunk használatával ön a tájékoztatásunkat tudomásul veszi.
Segíthetek?