Kamera rendszerek

Kamera rendszerek típusai

A kamerarendszerek ma már rendkívül elterjedtek, és igen népszerűek. Lassan elmosódnak a határok a vagyonvédelmi célú és az egyéb kamera rendszerek között. A különbségeket napjainkban leginkább abban lehet felfedezni, hogy ki az észlelő és milyen beavatkozás történik a nem kívánt esemény megszüntetésének érdekében az észlelés után?

A kamera rendszer részeit a megfigyelt területre irányított kamerák képezik összekötve egy digitális rögzítő monitorral, valamint a kapcsolathoz szükséges kábel hálózat.

A kamerarendszerek 2 nagy csoportba sorolhatóak attól függően, hogy milyen jelfeldolgozást használnak: lehetnek analóg és IP típusúak.

Analóg (Turbo HD) kamerarendszer

Az analóg rendszerek fejlődése egy időben megtorpant, úgy tűnt, hogy a technológia elérte a határait. A Turbo HD rendszerek megjelenésével azonban lehetővé vált a meglévő analóg rendszerek kábelezési struktúrájának megtartása mellett új, nagyobb felbontású eszközök alkalmazása. A csillagpontos struktúra megmaradt, minden egyes kamera közvetlenül a digitális rögzítő egységhez (DVR) van kábelezve.

A kamerák formájukat tekintve legtöbbször dóm-, cső-, vagy mozgatható PTZ kamerák, amelyek tartalmazzák a hozzá tartozó elektronikát, az objektívet és az éjszakai „látást” biztosító infravörös LED fényforrást is. Az egyik nagy előnye ennek a technológiának, hogy működik hagyományos koax, vagy csavart érpáras kábelezés esetén is a megfelelő átalakítókkal. Az új Turbo HD technológiával sikerült megsokszorozni az analóg kamerák felbontását.

Bár a kamerák nem digitális jeltovábbítással működnek, megmaradt a valós idejű, késleltetés nélküli képátvitel, amely az IP kamerák alkalmazásával nem biztosítható. A digitális rögzítő minden esetben rendelkezik egy, vagy több monitor kimenettel, LAN csatlakozóval, valamint USB porttal.

Az AHD kamera rendszer jellemzői:
 • Távoli elérés applikáción keresztül.
 • Könnyen átalakíthatóak a már meglévő régi analóg kamerarendszerek.
 • Digitális rögzítő.
 • Késleltetés mentes átvitel és akár full HD, vagy 4K felbontás is elérhető.
 • Nincs lehetőség vezeték nélküli kapcsolatra a kamerák és a rögzítő között, csak vezetékes csatlakozással jöhet létre kapcsolat.
 • Limitált a kamera és a rögzítő közötti távolság, mivel vezetékes hálózatról van szó, legfeljebb 300 méter.
 • A digitális rögzítőnek minden esetben van helyi megfigyelésre monitor kimenete, USB portja és LAN csatlakozója.

Digitális (IP alapú) kamerarendszer

Az IP alapú kamera rendszerek hasonlítanak az analóg rendszerekhez, ugyanúgy részei a célterületre irányított kamerák, a rögzítő egység, a kábelhálózat, viszont megjelenik extraként a hálózati kapcsoló eszköz(router/switch), amely biztosítja a digitális kapcsolatot a hálózati rögzítő egység (NVR) és a kamerák között. A rögzítésért az NVR felel, azonban ezt a feladatot egy megfelelő szoftvert futtató PC is végezheti.

Az IP kamera egyik legnagyobb előnye, hogy nem szükséges a megfigyelni kívánt területen elhelyezni a rögzítőegységet. A kamerák teljes mértékben digitálisan kódolt jelet használnak, amelyet a kialakított informatikai hálózaton és az interneten keresztül tudnak továbbítani a világ bármely pontjára. A generált képet bármilyen internet elérhetőséggel rendelkező eszközön megtekinthetjük, akár az okostelefonunkon is.

Az IP kamera rendszer jellemzői:
 • Teljes mértékben digitálisan kódolt jelet használ.
 • A képet bármilyen eszközön megtekinthetjük, amely rendelkezik internet eléréssel megfelelő sávszélesség mellett.
 • Vezeték nélküli, Wi-Fi alapú jelátvitelre is van lehetőség.
 • Micro SD kártya behelyezésével a kamerák önálló rögzítésre is képesek.
 • Modelltől függően a kép felbontása 1,3-12 megapixeles is lehet.
 • Mozgatható (PTZ) kamerák vezérlése is megoldható.
 • Közelítés, távolítás (motoros zoom).
 • Ellenfény kompenzáció.
 • Rendszámfelismerés.
 • Arcfelismerés
 • Analitika (AI).
Amennyiben bővebb tájékoztatást szeretne kérni az általunk forgalmazott kamerarendszerekről, kérje egyedi ajánlatunkat a +36 1 700 1091-es telefonszámon, vagy érdeklődjön a prosec@prosec.hu e-mail címen!
Kérjen visszahívást ide kattintva

Szolgáltatásaink

Szakértőnk visszahívja és segít választani az Ön igényeinek megfelelő szolgáltatásaink közül.


© 1990 - 2023 ProSec Biztonságtechnikai Kft. Minden jog fenntartva!Adószám: 10617308-2-43 · EU Adószám: HU10617308 · Cégjegyzékszám: 01 09 074494Bankszámlaszám: 11706016-20721275-00000000 · IBAN száma: HU30 1170 6016 2072 1275 0000 0000 · SWIFT kód: OTPVHUHB
Kedves Látogató! Tájékoztatjuk, hogy a honlap felhasználói élmény fokozásának érdekében sütiket alkalmazunk. A honlapunk használatával ön a tájékoztatásunkat tudomásul veszi.
Segíthetek?