ProSec Blog - Mozgásérzékelők

ProSec Blog

Mozgásérzékelők a biztonságtechnikában


Mire jók a mozgásérzékelők?


A mozgásérzékelők a riasztórendszerek alapvető alkotóelemei. Elsődleges céljuk, hogy érzékeljék a nem kívánt behatolást. A mozgásérzékelő jelzésére riasztást generál a riasztóközpont, hang és fényjelzéssel hívja fel a környezet figyelmét a betörésre és továbbítja a jelzést a távfelügyeleti központba.

A riasztórendszer akkor igazán hatékony, ha nem csak a szomszédok és az arra járók jóindulatára van bízva a betörés megakadályozása, hanem az erre szakosodott távfelügyeletre. A távfelügyeleti központba beérkező riasztásjelzésre a diszpécser azonnal megkezdi a szükséges intézkedést, járőröket küld a helyszínre és értesíti az ügyfelet, szükség esetén a hatóságokat. A ProSec Kft. az egyetlen olyan távfelügyeleti szolgáltató a piacon, amely szerződésben foglalt 10 percen belüli kivonulást garantál a helyszínre 2 fővel, az időjárási viszonyoktól függetlenül.

A mozgásérzékelők funkciójukat és müködési elvüket tekintve sokfélék lehetnek. Léteznek kültéri-, beltéri-, passzív- és aktív-, vagy kisállatvédett mozgásérzékelők is. A mozgásérzékelő gyakran lámpával van egybeépítve, de a lámpa önmagában nem minősül vagyonvédelmi eszköznek.

Aktív, passzív, vagy kombinált


Az aktív mozgásérzékelő mikrohullámokat, vagy ultrahangos hangrezgéseket bocsát ki és a visszaverődési időből következtet a mozgásra, hasonlóan az autók sebességének méréséhez. Olyan helyen szokták alkalmazni, ahol a légmozgás (pl. huzat, klíma, szellőztetés) zavarja a passzív infra működését.

A passzív mozgásérzékelő a védett tér infravörös háttérsugárzásának változását érzékeli. Ez a legelterjedtebb a biztonságtechnikában. Szokták szemnek is nevezni az előlapján látható lencserendszer miatt. Riasztás jelzést generál, ha a látóterében hirtelen hőmérséklet változás következik be. Attól függően, hogy milyen mértékű változásra reagál és mire jelez be lehet normál, vagy kisállatot toleráló mozgásérzékelő is A helyiség lassú hőmérsékletváltozása nem okoz riasztást.

Ma már léteznek olyan mozgásérzékelők, amelyek a szélsőséges kültéri viszonyokat (hőmérséklet ingadozás, napsütés, szél, rovarok, madarak, hulló falevelek) is jól tolerálják.

Ezenkívül létezik még az úgynevezett kombinált érzékelő, amelynél ugyanabba a tokba van beépítve a passzív és az aktív mozgásérzékelő is. Ez beállítható úgy, hogy kizárólag akkor adjon riasztást, ha mindkét érzékelő egyszerre jelez. A kombinált érzékelők használatával teljes mértékben kiküszöbölhetők a téves riasztások.

A mozgásérzékelők kiválasztása minden esetben a helyszín és az üzemeltetési körülmények gondos mérlegelése alapján történik. A megfelelő szerelési pozíció meghatározása szakembert igényel.

A jól elhelyezett, megfelelő típusú érzékelő szakember által történő felszerelésével sok bosszúságtól és felesleges költségtől kímélhetjük meg magunkat.

Amennyiben további kérdései vannak a különböző mozgásérzékelőkről, esetleg érdeklődni szeretne távfelügyeleti szolgáltatásunk, riasztórendszereink és aktuális akcióink iránt, kérjen visszahívást az oldal alján, vagy hívjon minket a +36 1 700 1091-es telefonszámon.

Szolgáltatásaink

Szakértőnk visszahívja és segít választani az Ön igényeinek megfelelő szolgáltatásaink közül.


© 1990 - 2022 ProSec Biztonságtechnikai Kft. Minden jog fenntartva!Adószám: 10617308-2-43 · Cégjegyzékszám: 01 09 074494Bankszámlaszám: 11706016-20721275-00000000 · IBAN száma: HU30 1170 6016 2072 1275 0000 0000 · SWIFT kód: OTPVHUHB
Kedves Látogató! Tájékoztatjuk, hogy a honlap felhasználói élmény fokozásának érdekében sütiket alkalmazunk. A honlapunk használatával ön a tájékoztatásunkat tudomásul veszi.
Segíthetek?