A csendes gyilkos (CO)

Mindannyian sokat hallottunk már a színtelen, szagtalan, íztelen gázról, a csendes gyilkos szén-monoxidról (CO).
Mivel sűrűsége szinte megegyezik az általunk belélegzett levegővel, így azzal könnyen elegyedik, ez még veszélyesebbé teszi!

Gyakran hallani, hogy a fűtési szezon bekövetkeztében a legveszélyesebb, azonban ez csak félig igaz! Ez a vegyület tökéletlen égés (oxigénhiány) során képződik, azaz minden olyan berendezés, ahol lehet látni a lángot, gondot okozhat. Leggyakrabban fűtőberendezések, régi kémények és vízmelegítők okozzák a szóban forgó gáz képződését.
Ez az anyag kis mennyiségben fáradtságot, szédülést, émelygést és hányingert okoz, magas koncentráció esetén pedig belégzése sajnos néhány percen belüli halálhoz is vezethet.

Mi a megoldás?

Sajnos emberi érzékszerveinkkel lehetetlen észrevenni jelenlétét a levegőben, viszont egy megfelelő helyen elhelyezett szén-monoxid érzékelő életeket menthet.
Érdemes a készüléket fejmagasságban elhelyezni, hiszen a levegővel nagyon jól keveredő anyagról beszélünk.

Mire figyeljünk?

Figyeljünk arra, hogy megbízható forrásból szerezzük be a készüléket. A ProSec Kft. mindig a legkiválóbb eszközökkel dolgozik, garantálva ezzel a maximális megbízhatóságot, garanciát vállalva az eszközök felszerelésére egyaránt. Az érzékelők rendelkeznek szavatossági idővel, amit szintén fontos, hogy figyelembe vegyünk. Gyakori hiba, hogy vásárlás után, megpróbálják otthon szándékosan szén-monoxid közelébe helyezni a készüléket (pl.:autó kipufogó) és ezzel letesztelni, hogy működik-e. Érdemes tudni, hogy habár ilyen esetben valóban be fognak riasztani, viszont ezek a műszerek úgy működnek, hogy nagy dózis esetén telítődnek, és utána már nem mérnek újra, vagyis tönkremennek.

Mit tegyünk, ha riaszt az érzékelő?

A legfontosabb, hogy ne essünk pánikba! Azonnal menjünk szabad levegőre és értesítsük a tűzoltókat a 112-es számon, ők pedig megkeresik a gáz forrását.

Szénmonoxid távfelügyelet

Az igazán jó megoldás, hogy időben érkezzen a segítség:

Szénmonoxid távfelügyelet

Szolgáltatásaink

Szakértőnk visszahívja és segít választani az Ön igényeinek megfelelő szolgáltatásaink közül.


© 1990 - 2023 ProSec Biztonságtechnikai Kft. Minden jog fenntartva!Adószám: 10617308-2-43 · EU Adószám: HU10617308 · Cégjegyzékszám: 01 09 074494Bankszámlaszám: 11706016-20721275-00000000 · IBAN száma: HU30 1170 6016 2072 1275 0000 0000 · SWIFT kód: OTPVHUHB
Kedves Látogató! Tájékoztatjuk, hogy a honlap felhasználói élmény fokozásának érdekében sütiket alkalmazunk. A honlapunk használatával ön a tájékoztatásunkat tudomásul veszi.
Segíthetek?