Nyitásérzékelő

A nyitásérzékelő szerepe és alkalmazásának módjai
A nyitásérzékelő akkor ad riasztás jelzést, ha valaki felfeszíti az ajtót, ablakot, vagy bármilyen más módon eltávolítja a helyéről a nyílászárót. A nyitásérzékelő lehet felületre szerelt (belül látni lehet a szerelvényt), lehet befúrható (ekkor nem látszik hol van), vagy lehet az úgynevezett gyári szerelvény, a vasalat része.

Az érzékelőkkel ellátott nyílászárókat éjszakára is be lehet kapcsolni, így nem lehet meglepni az otthon lévőket. Az elemmel működő, sípoló, nem riasztórendszerbe kötött, önállóan ajtóra és ablakra szerelhető elektronikai eszközök nem megbízható biztonságtechnikai megoldások, ezek ugyanis gyorsan hatástalaníthatóak, riasztáskor nem születik jelzés a távfelügyeleten.

A nyitásérzékelő működése
Működését tekintve két részből áll: egy állandó mágnesből és egy mágneses térben működő kapcsolóból. Ha a mágnes elég közel van a kapcsolóhoz akkor zárt állapotot mutat és ezáltal a riasztó rendszer is normál állapotot érzékel, ha eltávolodik a mágnes akkor a nyitásérzékelő riasztást generál.

A nyitás érzékelőket eredetileg vezetékes rendszerekhez tervezték, de ma már vannak rádiós eszközök is. A rádiós nyitásérzékelő egy elemes táplálású miniatűr rádió adóval van összeépítve, amely a riasztó központban elhelyezett vevővel kommunikál. Nemcsak riasztást tud közölni, hanem jelzi a rongálást, az elem merülését és képes teszt jelentéseket is adni. A rádiós nyitásérzékelőknél számolni kell a ciklikus elem cserével, mint üzemeltetési költséggel, de összességében elmondható, hogy egy jó minőségű alkáli elemmel akár 3-5 évig is működnek.

Fontos azonban megjegyezni, hogy pusztán nyitásérzékelőkből nem lehet riasztórendszert felépíteni, mindig szükség van mozgásérzékelős kiegészítésre is.

A nyitásérzékelő feladata
Feladata, hogy a riasztó bekapcsolt állapotában riasztás jelzést generáljon, amikor az ajtók és ablakok indokolatlanul kinyílnak. A nyitásérzékelőt, mint kapcsolót, nem lehet nagy teljesítménnyel terhelni, de a riasztót megfelelően programozva kimenetei segítségével tudja vezérelni a klímát, a fűtési rendszert, a világítást, vagy bármilyen okosház funkciót, ami relé kontaktussal aktiválható.

A nyitásérzékelő szereléstechnikája
A nyitásérzékelőnek 3 féle beszerelési módja van:
 • A nyílászáró tokba egy furatot készítve rejtjük el a nyitásérzékelőt.
 • Besüllyesztve az ajtó, vagy ablak testbe. Ez a megoldás nagy precizitást igényel, mert a két furatnak egymással szemben kell lennie, és biztosítani kell az egytengelyűséget.
 • Legegyszerűbb az ablak, vagy ajtó belső felületére láthatóan felragasztani, vagy csavarokkal rögzíteni.
A design igényeknek megfelelően ma már többféle színű nyitásérzékelő között válogathatunk, igazodva a nyílászáró színéhez.

A téves riasztások okai
A nyitásérzékelőhöz kapcsolódó téves riasztások abból adódnak, hogy az ajtók és ablakok kilincseit nem zárjuk be rendesen, így egy erősebb széllökés ki tudja azt nyitni. Jó megoldás erre a porblémára a vasalatra szerelt kilincs pozíciót figyelő nyitásérzékelő alkalmazása. Ebben az esetben csak akkor zárt a kontaktus, ha nemcsak a helyén van a nyíló fél, hanem el is van fordítva zárt pozícióba a kilincs.

A nyitásérzékelők leggyakoribb hibái
 • Elvetemedik az ajtó vagy ablak, ezáltal megnő a nyitásérzékelő kapcsoló része és a mágnes közötti távolság, emiatt nyitott ablakot jelez a rendszer.
 • Elenged a rögzítésre használt ragasztó.
 • Másodlagos villámcsapás miatt összeragad a nyitásérzékelő kapcsoló része és nem riaszt.


Mikor fontos a nyitásérzékelő?
 • Ha a biztosító teljes felületvédelmet ír elő, akkor minden nyitható ajtóra és ablakra fel kell szerelni.
 • Ha meg akarjuk előzni a nyitva hagyott ablakok miatti téves riasztásokat.
 • Ha nem akarjuk feleslegesen fűteni, vagy hűteni a lakást.
 • Ha éjszakára ki vannak iktatva a mozgásérzékelők, de mégis kell valamilyen védelem.
 • Ha kisállatok vannak a védendő helyiségben és miattuk a mozgásérzékelőket nem lehet aktiválni.
 • Betörési kísérlet előjelzési szerepe van a villanyóra ajtajára szerelt nyitásérzékelőnek. A diszpécser ugyanis rögtön tudja, hogy amennyiben jelzés történik és ezt követően rögtön hálózatkimaradás érkezik a távfelügyeletre, azonnal járőrt kell küldeni a helyszínre, mert betörés készül.


Bármilyen nyitásérzékelő csatlakoztatható a riasztórendszerre?
A vezetékesek közül igen, mindegyik. Kivételt képeznek a rádiós nyitásérzékelők, amelyek általában saját központ család specifikusak, a működési frekvencia és a kódolás mindig egyedi, ezért csak a saját termék köthető rá.

Bízza ránk!
Amennyiben bővebb tájékoztatást szeretne kérni az általunk forgalmazott nyitásérzékelőkről és biztonsági rendszerekről, kérje egyedi ajánlatunkat a +36 1 700 1091-es telefonszámon, vagy érdeklődjön a prosec@prosec.hu e-mail címen!

Szolgáltatásaink

Szakértőnk visszahívja és segít választani az Ön igényeinek megfelelő szolgáltatásaink közül.


© 1990 - 2023 ProSec Biztonságtechnikai Kft. Minden jog fenntartva!Adószám: 10617308-2-43 · EU Adószám: HU10617308 · Cégjegyzékszám: 01 09 074494Bankszámlaszám: 11706016-20721275-00000000 · IBAN száma: HU30 1170 6016 2072 1275 0000 0000 · SWIFT kód: OTPVHUHB
Kedves Látogató! Tájékoztatjuk, hogy a honlap felhasználói élmény fokozásának érdekében sütiket alkalmazunk. A honlapunk használatával ön a tájékoztatásunkat tudomásul veszi.
Segíthetek?