Pánikszoba

A 2002-es Pánikszoba című film felhívta a figyelmet otthonunk biztonságának fontosságára – pontosabban felvetette a kérdést: Érdemes-e egy pánikszobát kialakítani otthonunkban? Reálisan nézve, a családok nagy része nincsen abban a helyzetben, hogy a filmben látható, gondosan kialakított szobát hozzon létre. Azonban arra érdemes időt fordítanunk családunkkal együtt, hogy kialakítsunk és begyakoroljunk egy „pániktervet” (útvonalakkal, stb.), amit vészhelyzetben egységesen alkalmazunk. Ne feledjünk: egy pánikszoba elviekben egy rövid távú megoldást kínál, amíg meg nem érkezik a segítség (távfelügyelet, rendőrség).
Milyen szobát érdemes kialakítani pánikszobának?
Pánikszoba kialakításnál figyelembe kell venni a ház kialakítását és a lehetséges veszélyforrások helyeit. A pánikszobáknak általában egyetlen bejáratuk van a házon belülről, és több kommunikációs lehetőségnek kell benne lennie a külvilág felé (biztonsági panel, internet, telefon, stb). Amennyiben van rá lehetőség, első emeleti szobát válasszunk. Lehetőleg olyat, ahonnan van kivezető út (pl.: tűzlépcső), esetleg ablak ami forgalmas részre nyílik (ahol kiáltás vagy más figyelem felhívás feltűnést kelt).

Fontos egy B-terv kialakítása is arra az esetre, ha a betörő elfoglalja a pánikszobát. Mit tartsunk a pánikszobában? Habár a pánikszoba elviekben átmeneti védelmet kell, hogy nyújtson fontos, hogy nélkülözhetetlen eszközök kéznél legyenek. Elsősegély-készlet, hegymászó kötél (emeletről való ereszkedéshez), elemek, figyelemfelkeltő eszközök (pl.: gázkürt), pokrócok, gyógyszerek, telefonszámok, étel, ivóvíz…

Hogyan készüljön fel családunk egy lehetséges rablótámadásra?
Gyakorlás teszi a mestert! Ahogy azt megtanítjuk gyermekeinknek, hogy ne álljanak szóba idegenekkel, mit csináljanak tűz esetén, azt is meg kell tanítanunk, mi a teendő betörés esetén (természetesen nem elég, ha a gyerekek tudják, mindenkinek tudnia kell!). Minden helységből bármilyen körülmények között tudniuk kell a leggyorsabb utat a pánikszobáig. Meg kell tanítanunk, hogyan működnek a biztonsági zárak arra az esetre, ha nem tudunk velük menni. Ki kell találni egy biztonsági jelszót (akár kérdezz-felelek módszerrel), hogy tudják milyen esetben biztonságos kinyitni a szobát. Tudniuk kell használni a riasztó biztonsági panelt, az internetet és tudniuk kell fontosabb telefonszámokat! Ügyeljünk rá, hogy amíg ezeket tanítjuk gyermekeinknek ne keltsünk bennük szükségtelenül félelmet, azonban ügyeljünk arra is, hogy érezzék ezen dolgok súlyát (pl.: „biztonsági szoba” kifejezés használata „pánikszoba” helyett)!

Megéri egy teljesen különálló pánikszobát létrehozni?
A legtöbb esetben a betörőket értékeink érdeklik nem pedig az, hogy bántsanak minket (természetesen vannak kivételek). Ha Ön és családja elmenekül előlük a pánikszobába és nem áll az útjukba, akkor nagy valószínűséggel nem fogják üldözni hiszen nem érzik magukat fenyegetve. Sajnos azonban mindig vannak esetek, amikor a betörők szándékai egészen mások vagy éppen csupán más emberek jelenlététől veszélyben érzik magukat és személyazonosságukat. Ezekben az esetekben kétségbeeshetnek és a tervtől eltérően ránk is veszélyesek lehetnek. Ha komolyabb vagyonnal rendelkezik, veszélyeztetve érzi magát egy bizonyos személytől/csoporttól, ha meg akarja védelmezni családját valószínűtlen de nem lehetetlen veszélyektől, kérje biztonsági tanácsadója segítségét egy pánikszoba kialakításában.

Szolgáltatásaink

Szakértőnk visszahívja és segít választani az Ön igényeinek megfelelő szolgáltatásaink közül.


© 1990 - 2023 ProSec Biztonságtechnikai Kft. Minden jog fenntartva!Adószám: 10617308-2-43 · EU Adószám: HU10617308 · Cégjegyzékszám: 01 09 074494Bankszámlaszám: 11706016-20721275-00000000 · IBAN száma: HU30 1170 6016 2072 1275 0000 0000 · SWIFT kód: OTPVHUHB
Kedves Látogató! Tájékoztatjuk, hogy a honlap felhasználói élmény fokozásának érdekében sütiket alkalmazunk. A honlapunk használatával ön a tájékoztatásunkat tudomásul veszi.
Segíthetek?