Gázok

A két leggyakrabban gondot okozó gáz a szénmonoxid és a földgáz. A szénmonoxidról a következő aloldalakon olvashat: szénmonoxid védelem, szénmonoxid távfelügyelet. Most tekintsük át mit érdemes tudni a földgázról.

A földgázt fűtő és tüzelőanyagként hasznosítják, ezzel működnek a fűtőtestek, sütők, főzőlapok, vízmelegítők stb. A gáz ellenőrzött útvonalon közlekedik, a probléma akkor következik be, ha a csőhálózat vagy a gázzal működtetett berendezés meghibásodik.

Mivel a földgáz igen gyúlékony, ezért szivárgás esetén gyakori okozója tüzeseteknek, könnyen berobbanhat, ha nagy mennyiségben van jelen.

A nagy mennyiségben levegőben elegyedő gáznak egészségkárosító hatásai is lehetnek, ezek közé sorolhatjuk a fejfájást, hányinger, nehéz légzést, de legrosszabb esetben eszméletvesztés és fulladást is okozhat.

Gázszivárgás jelei és érzékelése

A földgáz alapvetőleg szagtalan és színtelen anyag, éppen ezért, szagosító anyagot kevernek hozzá, ami miatt könnyen fel lehet ismerni. A gázszivárgás gyakran, sistergő hanggal jár, ami hasonló hangot ad ki, mint egy épp eresztő gumilabda. Szintén tipikus jele a gázszivárgásnak a megnövekedett hőmérséklet, télen például észrevehető, hogy a hó elolvad a környéken. A víz is jó gázszivárgás érzékelő lehet, hiszen szivárgás esetén buborékok jelenhetnek meg.

Habár a gázszivárgást a fent említett jelek alapján mi is felismerhetjük, érdemes az erre specializált készülékek beszerzése. Mindig gondoljuk arra, hogy mi történik, ha esetleg egy másik helyiségben vagyunk vagy nem is vagyunk otthon, a baj akkor is megtörténhet.

Kétféle érzékelőt különböztethetünk meg: katalitikus és elektrokémiai cellás. Nekünk a típusokkal nem igazán kell foglalkoznunk, hiszen az ilyen jellegű készülékek beszerzése és használata előtt, mindenképp szakember segítségét kell kikérnünk.

A gázszivárgás jelző eszközök is, csak úgy, mint bármely érzékelők beköthetők távfelügyeletre, ezzel garantálva az Ön biztonságát a nap 24 órájában.

Amennyiben, még nem rendelkezik gázszivárgás érzékelővel vagy bizonytalan a beszerzését illetően, nem tudja, hogy valóban szüksége van-e Önnek rá, forduljon hozzánk bizalommal és kérje ki szakembereink véleményét. Tekintse meg elérhetőségeinket a kapcsolat menüpontban, vagy kérje egyedi, személyre szabott ajánlatunkat az oldal alján.

Mi a teendő, ha gázszivárgásra gyanakszunk?

Amennyiben gázszivárgásra gyanakszunk, azonnal ellenőrizzük, hogy semmi sincs a közelben, ami tüzet okozhat. Ha ismerjük a gáz forrását, próbáljuk meg elzárni. Figyelmeztessük azokat, akik a helyiségben tartózkodnak, nyissuk ki az ajtókat és ablakokat és menjünk ki a friss levegőre. A legfontosabb, hogy kérjünk a segítséget! Értesítsük a tűzoltóságot és a gázszolgáltatót.

Ha Ön is rendelkezik gázszivárgás érzékelőre kötött távfelügyelettel, cégünk a riasztást követően azonnal figyelmezteti a kijelölt személyeket és értesíti a tűzoltóságot.

Szolgáltatásaink

Szakértőnk visszahívja és segít választani az Ön igényeinek megfelelő szolgáltatásaink közül.


© 1990 - 2023 ProSec Biztonságtechnikai Kft. Minden jog fenntartva!Adószám: 10617308-2-43 · EU Adószám: HU10617308 · Cégjegyzékszám: 01 09 074494Bankszámlaszám: 11706016-20721275-00000000 · IBAN száma: HU30 1170 6016 2072 1275 0000 0000 · SWIFT kód: OTPVHUHB
Kedves Látogató! Tájékoztatjuk, hogy a honlap felhasználói élmény fokozásának érdekében sütiket alkalmazunk. A honlapunk használatával ön a tájékoztatásunkat tudomásul veszi.
Segíthetek?