ProSec Biztonsági Percek - Gázszivárgás

ProSec Biztonsági Percek

A két leggyakrabban gondot okozó gáz a szénmonoxid és a földgáz. A szénmonoxid elleni védelemmel az alábbi cikkekben foglalkoztunk részletesen: szénmonoxid védelem, szénmonoxid távfelügyelet. Tekintsük most át, hogy mit érdemes tudni a földgázról.
A földgázt fűtő és tüzelőanyagként hasznosítják, ezzel működnek a fűtőtestek, sütők, főzőlapok és vízmelegítők. A gáz ellenőrzött útvonalon közlekedik, a probléma akkor következik be, ha a csőhálózat, vagy a gázzal működtetett berendezés meghibásodik.
Mivel a földgáz igen gyúlékony, ezért szivárgás esetén gyakori okozója tűzeseteknek, könnyen berobbanhat, ha nagy mennyiségben van jelen.
A nagy mennyiségben, levegőben elegyedő gáznak egészségkárosító hatásai is lehetnek, a tünetek közé sorolhatjuk a fejfájást, hányingert, nehézlégzést, de eszméletvesztést és fulladást is okozhat.

Gázszivárgás jelei és érzékelése
A földgáz alapvetően színtelen, szagtalan anyag, éppen ezért “szagosító” anyagot kevernek hozzá, ami miatt könnyen fel lehet ismerni. A gázszivárgás gyakran sistergő hanggal jár. Szintén tipikus jele a gázszivárgásnak a megnövekedett hőmérséklet, télen például észrevehető, hogy a hó elolvad a környéken. A víz is jó gázszivárgás érzékelő lehet, hiszen szivárgás esetén buborékok jelenhetnek meg benne.

Mi a teendő, ha gázszivárgásra gyanakszunk?
Amennyiben gázszivárgásra gyanakszunk, azonnal ellenőrizni kell, hogy van-e bármi a közelben, ami tüzet okozhat. Ha ismerjük a gáz forrását, próbáljuk meg elzárni. Figyelmeztessük azokat, akik a helyiségben tartózkodnak, nyissuk ki az ajtókat és az ablakokat, azonnal menjünk ki a friss levegőre. A legfontosabb, hogy kérjünk segítséget, értesítsük a tűzoltóságot és a gázszolgáltatót!

Védelem a szivárgás ellen
Habár a gázszivárgást a fent említett jelek alapján mi is felismerhetjük, érdemes az erre specializált készülékek beszerzése.
Kétféle érzékelőt különböztethetünk meg egymástól: katalitikus és elektrokémiai cellás. Az ilyen jellegű készülékek beszerzése és használata előtt mindenképpen szükséges szakember tanácsát kérni.
A gázszivárgást jelző eszközök is - csakúgy, mint bármely más biztonságtechnikai érzékelők - beköthetőek távfelügyeletre, ezáltal garantálva az Ön biztonságát.


Amennyiben, még nem rendelkezik gázszivárgás érzékelővel vagy szeretné meglévő érzékelőit távfelügyeletre kötni forduljon hozzánk bizalommal. Kérjen visszahívást az oldal alján, vagy hívjon minket a +36 1 700 1091-es telefonszámon.

Szolgáltatásaink

Szakértőnk visszahívja és segít választani az Ön igényeinek megfelelő szolgáltatásaink közül.


© 1990 - 2023 ProSec Biztonságtechnikai Kft. Minden jog fenntartva!Adószám: 10617308-2-43 · EU Adószám: HU10617308 · Cégjegyzékszám: 01 09 074494Bankszámlaszám: 11706016-20721275-00000000 · IBAN száma: HU30 1170 6016 2072 1275 0000 0000 · SWIFT kód: OTPVHUHB
Kedves Látogató! Tájékoztatjuk, hogy a honlap felhasználói élmény fokozásának érdekében sütiket alkalmazunk. A honlapunk használatával ön a tájékoztatásunkat tudomásul veszi.
Segíthetek?